tisdag 29 mars 2011

Generation Y

Har du hängt med i diskussionerna angående Generation Y (Generation why)?

Om hur dagens ungdomar har helt andra ögon att se på tex arbeten och karriär. Att de "kräver" att kliva in på topp-positioner och få feta löner från dag ett. 

Det är ganska intressant att lyssna hur de tänker och fantisera lite runt deras kommande upplevelser. 

Mycket kommer kanske från skolansvärld, just det här med att de är vana att lärarna följer upp, ger feedback, berättar konkret vad som skall göras för att uppnå tex ett vg eller ett mvg inför ett prov. 

Det är ju lätt att tänka att vi måste göra som vi alltid har gjort för att det skall funka. 

Det är sant till många delar, till ex som att man måste börja jobba sig uppåt från botten, likaså med lönen. Den växer efter ens kunskap, förmåga och ålder.

Personligen tror jag att det reder ut sig på ett annat sätt än vad vi tror eller förväntar oss. 

Ungefär som med uppfinningar, när många saker uppfinns idag vet vi inte om vad de skall användas till för vi har tidigare inte haft ett behov av dess funktioner. Men när vi väl fått upp ögonen för det, funderar vi hur vi kunnat klara oss utan det tidigare. 

Så kanske det kommer att funka för Generation Y också...
De kanske ser saker på ett helt annat sätt än vad vi gör i dag och hittar på nya sätt att göra saker, andra sätt att tänka, annorlunda sätt att genomföra idéer!?

Det kanske kommer att bli en väldigt spännande tid vi har framför oss!

Vem vet?


Detta finns på Wikipedia.

Generation Y (även kallad den naiva generationen) är en term som först kom i Advertising Age iaugusti 1993, och berörde då barn födda åren1985-1993. Sedan dess har termen ändrats något, för att ibland omfatta alla barn födda 1976-2000. Det finns inga exakta födelseår, vissa säger1975-1985 och talar då om MTV-generationen.

Vad som utmärker dessa är bland annat att datoroch mobiltelefon funnits under deras barndom och ungdom, de äldre var med då fenomenet slog igenom i privathemmen, medan det för de yngre var självklarheter som för dem "alltid funnits" tills någon äldre berättade för dem att så inte var fallet.

Internetgenerationen

Don Tapscott myntade begreppet Net generation(Internetgenerationen) om barn födda 1977 till nutid. [1] Begreppet omfattar således såväl generation Y som generation Z, och även de yngsta inom generation X.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar